Jak správně kojit

10.06.2011 21:49

Maličký test pro zvídavé maminky -víte, jak při kojení sedět, jak držet miminko, na co nezapomenout, jak vypadá správné přisátí dítěte a správné a efektivní sání mléka?
 

Milé maminky, dáme si malé „opáčko“

Poloha maminky:
  • Začínáme tím, že se pohodlně usadíme. Ideální je židle, nebo křeslo s mírným záklonem zad – představte si, že firma Tonet dokonce vyráběla speciální kojící židle! Jednu mají v Krči a je opravdu vychytaná. Pod nohy si dáme stoličku, abychom je měly výš a nestály třeba na špičkách. Každé miminko je jiné a v této poloze budeme alespoň z počátku trávit každé tři hodiny, nebo časteji, i 45 minut v kuse. Na dosah si dáme sklenici s pitím- třeba čajíkem pro podporu laktace, nebo vodou. Zapomeneme ale na kávu, colu a cokoli s bublinkami – jdou do mléka a bublají pak v bříšku miminka. Možná, že je pro Vás doba kojení jediná chvíle, kdy máte čas plnit svůj pitný režim. A dobře se to doplňuje s pitným režimem miminka. Zkrátka si spolu dáte drink. Také si nezapomeneme přisunout nějaké polštáře, abychom s naším drobečkem byly jako v bavlnce. Důležité je, že poloha musí být pro oba maximálně pohodlná, abychom si to mohli užít. Pokud Vás po kojení třeba bolí záda, nebo ruce, určitě změňte polohu, křeslo, nebo cokoli. Často opakovaná nepřiměřená zátěž svalových partií by se časem změnila v chronickou bolest.
  • Prostředí, kde se kojí má být klidné, bez rušivých elementů, nemá tu být průvan, abyste nemusela uprostřed vstávat a zavírat třeba dveře, nebo okno. Uvědomte si, že pokud nebudete mít klid a vlivem stresu vaše tělo vyprodukuje adrenalin, významně se tak omezí spouštění mléka a bude zbytečný pláč. Alespoň ze začátku, po narození dítěte je kojení Vaším hlavním zaměstnáním. Tak si vytvořte vhodné pracovní podmínky.
  • Trénovaly jste uchopení prsu a jeho nabídnutí miminku? Na první pohled se to nezdá, ale je to trochu věda. Třeba – pravou rukou nabízíme samozřejmě pravý prs a to tak, že všechny prsty, kromě palce, jsou pod prsem a držíte tak prs jakoby na dlani. Palec je na horní části prsu, vysoko nad dvorcem, skoro u hrudníku. Takto máte celý prs pohodlně pod kontrolou a můžete jej miminku nabídnout tak, aby uchopilo větší část dvorce do tlamičky. Pokud byste držely prs jinak a ono žmoulalo jenom bradavku, už bych Vás znala z dotazů a odpovědí, kvůli ragádám a veliké bolesti při kojení. Prs máme tedy zvládnutý a teď toho drobečka.
Poloha miminka:
  • Když se nám sedí pohodlněa nepotřebujeme už nic zařídit, starší děti jsou zpacifikované a na plotně nebublají brambory, vezmeme toho nového človíčka k sobě. Polohu zvolíme pro začátek úplně základní, miminko leží na boku celé otočené čelem k nám. Zkrátka bude okolo nás moc pěkně a příjemně „omotané“. Jeho bříško se dotýká našeho a nic mezi námi nepřekáží. Ani zavinovačka, ani ručička dítěte. Spodní ručička totiž patří pod prs a tou horní si většinou miminko mámu pěkně chytne, aby mu ji náhodou někdo i s tím mlékem nevzal. Maminka miminko drží jednou rukou za ramínka a záda, pokud se její prsty dotknou hlavičky, tak nejvýš ve spojnici človíčkových uší. Pokud bychom jej držely výš, vyvolá to u něj znovu hledací reflex, což ho zmate pustí se prsu. Když ho máme takhle pěkně naservírovaného, zkušeným pohybem mu podáme prs. Chvilinku mu bradavkou dráždíme okolí pusinky a rtíky, než mu to dojde a on doširoka otevře tu svou „míru na knedlíky“, jako by chtěl zívat.
Správné přisátí:
  • Dráždění krajiny úst způsobilo, že je miminko široce otevřelo a my jsme hbitě vložily bradavku a větší část dvorce dovnitř. Zkontrolujeme, jestli je správně vložena i spodní polovina dvorce, protože zejména maminky, k nimž byla příroda štědřejší co do objemu prsou, si tam nevidí.
  • Teď doladíme miminko. Leží tedy na boku, jeho ouško, rameno a kyčel jsou v jedné přímce a bradička i nos se dotýkají prsu. Pokud snad máte pocit, že se tak miminko udusí, tak mi věřte, že nikdy nikdo neslyšel o tom, že se nějaké miminko v klidu a mírumilovně, bez jediného pohybu a zvuku tiše udusilo u mámina prsu. Vždyť víte, jak o sobě umí dávat vědět, jak silný má hlas, tak by ho určitě použilo! Naopak, jak mu odtahujete prs od nosu, vytahujete mu dvorec z pusy. Ještě zkontrolujeme, jestli je spodní rtík malého človíčka ohrnutý ven a je-li v koutku úst vidět jazýček, jak stočený do žlábku objímá bradavku. To, že sání probíhá dobře, je poznat z toho, že nejsou slyšet žádné mlaskavé a srkavé zvuky a človíčkovi se "hýbou" spánky a ušiska a tvářičky se nepropadávají dovnitř. Tedy pokud všechno klape, tak zachyťte soustředěný pohled očí člověka, který skrze Vás přišel na tenhle svět a UŽIJTE SI TO A ZAPAMATUJTE. Ani se nenadějete a jeho oči nebudou toužebně vyhledávat pohled Váš, ale pohled úplně cizího chlapa, nebo ženské a Vy budete moci jen vzpomínat. Tak ať je na co!
A na závěr.
  • až budete chtít děťátko odejmout od prsu, vsuňte mu do koutku pusinky opatrně ukazováček a uvolněte podtlak. Pustí se snadno. Budete-li ho trhat od zdroje násilím, bude Vás to bolet a jeho rozlobíte.