Ukončení kojení

09.06.2011 21:08

 

 

Odstavování dítka, až do té doby zcela závislého na maminčině mléku, začíná prvním podáním příkrmu. Je jasné, že dřív, nebo později bude z miminka nezávislý člověk. A jedním z prvních kroků na této cestě je právě odstavení, ukončení kojení. 

Doba, kdy se konečné odstavení uskuteční, závisí na mnoha faktorech. Světová zdravotnická organizace doporučuje plné kojení do věku ukončeného 6. měsíce dítěte. Pak je vhodné začít přikrmovat a to je vlastně začátek odstavování. Jde vždy o spolupráci maminky i miminka.

Důvodů odstavu může být mnoho. Hlavním důvodem, o kterém není nutno vůbec diskutovat, je to, že se maminka rozhodne přestat kojit. Toto její rozhodnutí je třeba respektovat, protože pokud by byla okolím, či okolnostmi, nucena kojit dál, mohlo by to narušit vztah maminky a dítka, neboť kojení, které příliš zatěžuje a vyčerpává maminku, není podle mého názoru žádným přínosem ani pro kojence.

 

Nyní něco o způsobech odstavení.

Přirozené odstavení

O něm hovoříme tehdy, když dítě samo přestane kojení vyžadovat. Obvykle to trvá několik let, než se něco takového stane. Proces trvá dlouho, probíhá postupně, ale ne rovnoměrně. Třeba když je miminko nemocné, potřebuje určitě víc mateřské blízkosti a je jasné, že pokud je živeno mateřským mlékem, je pro něj MM i lékem a nejvhodnější potravou, která velice napomáhá uzdravení. Zkrátka frekvence kojení klesá, někdy rychleji, někdy pomaleji. Přirozený odstav je nádherným respektováním vztahu maminky s miminkem a jejich vzájemných potřeb. Ne vždy je však možno tento zdlouhavý proces absolvovat. Pokud žena například znovu otěhotní a nové těhotenství je z nějakého důvodu rizikové, je ukončení kojení jasným krokem ve prospěch nově příchozího života. Pokud nové těhotenství probíhá přirozeně a zdravě, lze kojit i nadále a po narození nového člena rodiny kojit obě děti.

Někdy se stane, že dítě začne kojení odmítat náhle, ze dne na den. Pokud se jedná o dítko mladší jednoho roku, lze předpokládat, že jde o pouhý bojkot kojení. Pokud má maminka dostatek trpělivosti a času, lze ve většině případů kojení obnovit. Některá dítka jsou ale stvoření velice tvrdohlavá a přesvědčit je k znovu zavedení pravidelného kojení vyžaduje ocelové nervy.

Prodloužená délka kojení, zejména několik let trvající kojení, není v naší společnosti stále příliš častým jevem. Je však věcí rodičů a nikoho jiného, jak dlouho chtějí své děti kojit. Pokud se na čekání na přirozený odstav dohodnou oba rodiče a muž svou ženu podporuje, je to pouze jejich věc a nevhodné poznámky okolí, které není ochotné respektovat jejich rozhodnutí, není třeba brát v potaz. Vhodné je domluvit s dítětem nějaké šikovné označení, slovo, kterým bude o kojení žádat na veřejnosti, aby se předešlo nepříjemným situacím. Třeba slovíčko "mňam", "bumbi" a podobně se jistě stanou výrazy, na které bude celá rodina s láskou mnoho let vzpomínat.

Částečné odstavení

Tento druh odstavu vlastně vůbec není odstavením v pravém slova smyslu. Jde jen o určité omezení frekvence kojení. Pokud je maminka třeba dlouhodobě unavená a potřebuje více spát, je vhodné vynechat noční kojení.

Částečný odstav se zkrátka praktikuje tehdy, když má maminka problém s kojením v určitou dobu, nebo s frekvencí kojení, ne však s kojením jako celkem.

Kojení, které se rozhodnete vynechat, lze nahradit u dětí mladších 9 měsíců podáním odstříkaného mléka, nebo dokrmem mléčnou náhražkou. U starších dětí lze použít čaj nebo vodu.

K častějšímu kojení se lze ještě vrátit.

Postupné odstavení

Tento způsob odstavu je vhodné provést co nejpomaleji. Detaily pak závisí na věku dítěte a na Vaší vzájemné domluvě a spolupráci.

K postupnému odstavu existuje několik přístupů a postupů.

Zlaté pravidlo zní: kojení nenabízejte, ale ani striktně neodmítejte.

- Aby se dítě kojení vzdalo, je vhodné nabídnout stejně přitažlivou náhradu: Nabízení jídla a pití a odpoutání pozornosti před časem, kdy se obvykle kojilo. (například dítěti nabídnout těsně před obvyklýn časem kojení svačinu. nejlépe něco, co má rádo, ne však pamlsky, ale zdravou a chutnou stravu a potom jej vzít ke kamarádovi, někam, kam rádo chodí, zapojit ho do své práce v domácnosti, vymyslet zajímavou hru...) Tato metoda nejlépe funguje tehdy, když si dítě na kojení ještě nevzpomnělo. Pokud promeškáme vhodný okamžik, dítě vyžaduje kojení, budou už naše snahy pravděpodobně neúspěšné

- Je vhodné vyhýbat se situacím, které dítěti připomínají kojení Většina dětí vyžaduje kojení na určitém místě a v určitou dobu. Pozměňte tedy denní režim. Některé děti vyžadují kojení, když se nudí. Pokud je zaměstnáte, možná si ani nevzpomenou. Jiné děti naopak chtějí kojit, když jsou okolím už unavená a touží po klidu. Sama maminka nejlépe zná potřeby a zvyky své ratolesti. Odstavení je krokem k větší svobodě ne jen pro dítě samotné, ale pro celou rodinu. Měli by se tedy do něj zapojit třeba i tatínkové. Pokud dítko žádá kojit hned po probuzení, může ho z postele vyndat tatínek, který ho obleče a posnídá s ním. Třeba si pak malý človíček na kojení nevzpomene.

- Kojení je možné pod různými záminkami odkládat na pozdější dobu, kdykoli se dá předpokládat, že to dítě vydrží. Tento postup lze použít jen u trpělivých potomků. Někteří naopak budou na takovéto snahy reagovat častějším vyžadováním kojení.

- Lze také zkusit kojit podle potřeb dítěte, ale kratší dobu. Tato metoda je vhodná spíše pro děti starší dvou let. A ne každé dítko si ji nechá líbit.

- U starších dětí lze použít přesvědčování. Děti mladší 3 let však nechápou abstraktně a nerozumí významu slibu.

- Kojení není pro dítě jen ukojením hladu,ale také naplněním potřeby mazlení a tělesného kontaktu s maminkou. Proto v době odstavení potřebuje dítě obzvlášť velké ujištění o tom, že je stále milováno a chtěno, že odmítnutí nasycení hladu není to samé, jako odmítnutí jeho samotného. Větší pozornost, víc mazlení a něžnosti pomůže malému človíčkovi překonat toto nelehké období Pokud dítě cítí, že se matka snaží ukončit kojení, může ho ze strachu z omezení kontaktu s ní, vyžadovat ještě častěji, než dřív, může se na něj ještě víc upnout.

Několik jednoduchých tipů a zásad.:

- Není třeba spěchat. Maminka i dítě potřebují čas se se situací vyrovnat.

- Vynechte jedno kojení každé 2-3 dny. Tvorba mléka bude pomalu a přirozeně klesat.

- Vynechte kojení, o které dítě jeví nejmenší zájem.

- Pokud je dítě nemocné, nebo mu třeba rostou zuby, přeruště proces odstavu. Můžete se k němu vrátit, až budete oba ve formě.

- Vynechte kojení, při němž máte prsy nejméně nalité.

- Zkoušejte různé postupy a způsoby. Co člověk, co dvojice matka – dítě, to originál

- Pokud dítě neprotestuje, vynechte během dalšího týdne další kojení.

- Některé kojení může být pro dítě obzvlášť důležité. Vynechte ho až naposled.

- Pokračujte ve vynechávání kojení, až nakonec vynecháte i to poslední.

- Tekutiny dítku podávejte z hrníčku a potravu lžičkou.

- Podporujte dítě,aby se krmilo samo. Udělejte z jídla hru, která ho bude bavit.

- To, že prsa i po úplném odstavení budou několik měsíců vylučovat kapičky mléka, je normální.

Náhlé odstavení

Někdy se stane, že není jiné východisko a miminko je třeba v co nejkratší době odstavit. Může se to stát třeba tehdy, propukne-li u maminky nějaká těžká nemoc, je nutná operace, nebo je-li maminka znovu těhotná a pro vývoj nového človíčka je třeba hospitalizace, nebo maminčin organismus nezvládá kojit přitom být zniovu těhotná a těhotenství je rizikové.

Náhlý odstav je možné velice usnadnit podáním homeopatických léků. Nejdříve popíši klasický postup a homeopatie přijde jako bonus na závěr.

- Věnujte dítěti víc pozornosti a lásky, aby cítilo celou svou maličkou bytostí, že tím, že mu nemůžete už dále poskytovat mléko, neodmítáte jeho jako človíčka. Je to pro něj obrovská změna a potřebuje Vaši lásku víc, než kdykoli jindy.

- Záleží na délce intervalu, za který je nutné dítko odstavit. Pokud máte k dispozici týden, nahraďte dvě kojení denně něčím jiným. Záleží na stáří dítěte. Pro dítě do 9 měsíců věku by náhradou měla být nějaká mléčná formule. Pro starší dítě je možné využít potraviny, které běžně přijímají, nebo také mléčná náhražka. Je-li nutné odstavit například během dvou dnů, vynechte první den polovinu kojení a druhý den zbytek. Vynechávejte vždy každé druhé kojení.

- Ve většině případů, kdy se přechází od kojení na krmení mléčnou náhradou z lahve, nevyžaduje dítko lahev stejně často, jako kojení. Kojení mu totiž poskytovalo i pocit lásky a spojení s maminkou. Lahev mu toto neposkytne, dá mu pouze pocit sytosti.

- Je jasné, že budete trpět pocitem nalitých prsů. Odstříkávejte do pocitu úlevy. Odstříkávání je při tomto způsobu odstavu naprostou nutností, aby se předešlo zánětům a retencím. Není ale vhodné odstříkávat až do pocitu prázdných prsů. Pokud bude mléko v prsech zbývat a budete odstříkávat skutečně jen do prvního pocitu úlevy, bude mléčná žláza produkovat látky, které oslabí tvorbu mléka a prsy rychleji pochopí, že o mléko není zájem a přestanou jej tvořit. Pokud se odstříkávání nedaří, třeba kvůli stresu, v němž jistě jste, dopřejte si před odstříkáváním horkou sprchu a uvolnění, aby se mléko snáze spustilo.

- Úlevu mezi odstříkáváním přinesou studené obklady. Podprsenku noste volnější, musí prsy dobře podpírat a neškrtit. Mohly by tak vznikat retence a postupně záněty. Nedoporučuje se také prsy stahovat. Jde o zastaralé opatření, které může spíše způsobit problémy, než pomoci.

- Pokud máte s přetrvávající laktací problém, je vhodné konzultovat s lékařem případnou zástavu laktace pomocí léků.

"Homeopatické" odstavení

Tento způsob odstavu se velice osvědčíl mně, mým příbuzným i maminkám, kterým jsem jej doporučila. Jedná se o velice ohleduplný postup bez užívání potlačujících léků, zbytečného pláče a křiku. Lze jej použít při náhlém odstavu z důvodu nutného odloučení miminka od maminky, při odstavování kvůli rizikovému průběhu dalšího těhotenství i pro odstavování malých závisláčků při prodlouženém kojení, které se stává pro maminku velice vyčerpávajícím.

- K odstavení se používají dva druhy homeopatických léků. Je to Ricinus communis 30CH a Lac caninum 30CH. První lék slouží k tomu, že dítko po požití cca 3 dávek léku maminkou, přestává samo od sbe kojení vyžadovat. Nevím, jak je to možné, ale zažila jsem to skutečně mnohokrát. Lac caninum staví laktaci a brání problémům s nalitými prsy.

- Oba léky se užívají střídavě, (ženy, které kojily třeba pouze jednou denně a nemívaly pocit plných prsů mohou vynechat Lac caninum), vždy dvakrát denně, jedna dávka každého z obou léků.

- U ricinu communis 30CH většinou stačí 3 dávky, pokud nezabere maximálně 7 dávek, není dvojice maminka – dítě k tomuto způsobu odstavení vnímavá. Zatím jsem takový případ nezažila. Důvodem pro ukončení podávání Ricinu communis je nevyžadování kojení dítkem.

- Lac caninum 30CH se užívá tak dlouho, jak je třeba. Jakmile produkce mléka prokazatelně klesá, snižuje se i dávkování, až se zcela lék vysadí. Přetrvávání sekrece několika kapek mléka i několik měsíců po úplném odstavení je běžná. Není důvodem pro dlouhodobé podávání Lac caninum.

Dávkou homeopatických léků je myšleno podání 1-2 eranulí. Farmaceutickými firmami udávané dávkování 5 granulí na dávku je zbyteční a i z hlediska financí drahé. Je pouhým sponzoringem farmacie.

Mezi podáním dvou různých léků je nutná přestávka nejméně 15 minut od úplného rozpuštění léku. Granulky se volně vkládají do úst, nebo pod jazyk,kde se nechají samovolně rozpustit. Cucání a urychlování rozpuštění léku není vhodné.

Po a před užitím homeopatik se doporuřuje 15-20 minut nic nepít a nejíst, vyvarovat se po dobu léčby používání mentolu např. v zubních pastách a omezit pití kávy.