Uchování mateřského mléka

10.06.2011 22:12

Když přijde ten správný čas, je třeba začít s přikrmováním. Je to důležitý zlom v životě malého človíčka, protože je to veliký krok na cestě k samostatnosti. Přestává být závislý jen na mlíčku od maminky a dříve či později od něj máma uslyší první „Já sám!“. Střeva a žaludek malého drobečka až doteď znala pouze mateřské mléko a proto je potřeba postupovat opatrně a uvážlivě. Náhlé velké dávky cizích potravin by mohly v malém tělíčku nadělat pěkný zmatek a rozhodit jej na dlouhou dobu.

Uvedu zde rady, jak začít. O tom, kdy začínat a jak pokračovat zase příště, v jiném článku.

Takže je to tady. Je čas přikrmovat.
  • Do ukončeného 6. měsíce věku je ideální potravou pro dítko mateřské mléko od vlastní maminky. Pokud dítě nemělo to štěstí a není z jakéhokoli důvodu kojené, lze s příkrmy začít už od ukončeného 4. měsíce.
  • Důležité je, aby potraviny, které pro své miminko použijete byly zdravé a čerstvé. Potraviny, které jsou třeba přezrálé, nahnilé, nebo jinak podezřelé vyhazujte. Je opravdu třeba toto doporučení zdůvodňovat? Pokud si dáte velikou práci a u babičky na venkově projdete jablečný sad, nasbíráte plný košík jablek a budete půl dne vykrajovat a odkrajovat natlučené a nahnilé kusy, pochvaly se nedočkáte. Toxiny produkované hnilobnými procesy jsou v celém plodu. Ne pouze v té části, která je viditeně zkažená. Mějte to prosím na paměti a napadené ovoce a zeleninu bez milosti likvidujte. A řekněte to i babičkám a tchýním a jiným dobrým ženám – pomocnicím a rádkyním. Za zdraví a výživu svého dítěte zodpovídáte VY.
  • V různých krajích a oblastech Čech existují pověry a „předpisy“ o tom, jak a kdy začínat s příkrmem. Znovu opakuji - za zdraví a výživu svého dítěte zodpovídáte VY. Ne babička, sousedka a paní z fronty v konzumu. Studujte a zkoumejte. Dnešní děti jsou jiné. Rodí se s podstatně větším zatížením třeba alergiemi a jinými chorobami. Za našich babiček si tříleté dítě mohlo dát klidně i bůček, protože čuník, z něhož ten bůček byl v životě neslyšel o antibiotikách, kostních moučkách, PCB, syntetických hnojivech a podobně. V dnešní stravě tohle všechno je a stav lidské populace už také není, co býval...
  • Začátek přikrmování je pomalý a spíš, než přikrmování, je to takové ochutnávání a seznamování dítěte s různými potravinami. Současně si pro sebe testujete, která potravina miminku vyhovuje a se kterou má potíže a je ji nutno vynechat. Z toho důvodu je třeba podávat příkrmy z počátku jednodruhové, aby se případná negativní reakce dala bez obtíží přiřadit přímo ke konkrétní potravině.
  • Zeleninku podáváme hned na samém začátku, protože pokud byste miminku hned nabídly třeba sladkou hrušku, nemuselo by potom už chtít jíst nic, co není tak sladké. Vhodná zelenina pro úplně všechny je brokolice, cibule, cuketa, karotka, kedluben, okurka, pórek, červená řepa, špenát, topinambur a tykev. Zeleninu uvařte a jemně propasírujte, nesolte. Každý den ji 1 – 2 krát nabídněte miminku v dávce pouhých 2 - 3 lžiček. Takto s vybraným druhem postupujte 2 – 4 dny. Potom zvolte další druh zeleniny a postupujte stejně, znovu pouze s jediným druhem. Jak již bylo uvedeno výše, testujete tak snášenlivost zažívací soustavy nového strávníka. Pokud se objeví problémy, víte bezpečně, jakého druhu se napříště vyvarovat. Po vytestování a ochutnání zeleninky přichází na řadu ovoce, nejlépe jablka a hrušky. Ty pro začátek stačí. Chytré knihy doporučují hned po vytestování zeleniny začít přidávat i maso. Jsem naprosto přesvědčena o tom, že maso stačí od jednoho roku dítěte.
  • Na samém začátku přikrmování miminko kojte stejně, jako dříve, bez omezení délky i frekvence. Teprve postupem času můžete nahrazovat příkrmem jedno a více denních kojení.
  • Příkrm podávejte lžičkou, kašovitá konzistence se tak ostatně podává nejlépe . Pokud chcete zachovat kojení i nadále, což je jistě dobré a miminku prospěšné, zbytečně byste dítě přikrmováním z lahvičky s dudlíkem mátla a kazila mu techniku sání z prsu.
  • Někdy dítě hned nechápe, co má se soustem položeným na jazyk udělat. Nechte ho, ať si na to samo přijde. Ať zkoumá, v klidu, bez stresů a spěchu. Je zábavné sledovat, jak se z kojence stává strávník a jedlík. Není za čím se honit. Cílem hned od začátku není dítě nakrmit, ale naučit ho používat rty a jazyk k posouvání jídla a vyzkoumání případných nevhodných potravin. Pokud mu nějaké jídlo nechutná, nevadí. Druhý den nabídněte něco jiného.

Přeji mnoho trpělivosti a zábavy. Už teď pomáháte vytvořit budoucí vztah svého drobečka k jídlu.