Mlezivo, potrava i lék

10.06.2011 21:41

Mlezivo, neboli kolostrum je zázračná tekutina, které není sice příliš, ale zato je nabita léčivými látkami. Víte, že každá maminka po porodu je vlastně zručná lékárnice?

Mlezivo je první mléko, které vytéká po porodu z prsou čerstvé maminky. A nemusí pro to dělat vůbec nic, jen "prostě porodit"....

Mleziva se tvoří pouze maličko, ve srovnání s pozdější tvorbou zralého mléka, která nastupuje mezi 2. a 6. dnem po porodu. To, že je mleziva maličko, má 3 důležité důvody:

  • První je ten, že žaludek maličkého novorozence pojme na jedno kojení maximálně 10ml tekutiny.
  • Druhým důvodem je to, že dítko má v maminčině lůně střeva naplněna tuhou hmotou, které se říká mekonium, neboli střevní smolka – to pro jeho barvu a strukturu. Tento obsah je třeba vyloučit, čemuž mlezivo pomáhá a dokud je smolka ve střívkách, žádný velký objem živin by zažívacím traktem stejně neprošel.
  • A posledním důvodem je, že ledviny nového obyvatele naší planety jsou ještě nezralé a není dobré je přetížit, jen lze pomalu zvyšovat zátěž.
A čím že je kolostum tak vyjímečné?

Obsahuje leukocyty, které si vezmou na starost imunitu miminka, dále imunoglobuliny, zejména IgA, které se v trávicím traktu neštěpí, ale naopak jej povlékají jakýmsi filmem, který jej dlouhodobě chrání proti atakům choroboplodných zárodků z celého okolí, infekcemi a snižují citlivost zažívací soustavy na alergeny z potravy.

A stejnou šlužbu IgA, které každý novorozenec může získat pouze z mleziva, které mu "uvaří" jeho maminka, dělají i pro močovou soustavu. Také ji vybaví bezpečnostním a zdraví chránícím povlakem.

Mleziva, jak jsem již psala výše, je opravdu poskrovnu, ale kvantitu překonává jeho vysoká kvalita. Má obrovská obsah nenasycených mastných kyselin a má proto dvakrát více kalorií, než zralé mateřské mléko.

Na závěr, malé doporučení – kojte své miminko v prvních hodinách a dnech po narození co nejčastěji, začněte hned na porodním sále, do půl hodiny po porodu. Čím více mleziva děťátko vypije, tím rychleji se vyloučí smolka a tělíčko miminka snáze odbourá bilirubin, jehož zvýšený obsah v těle vyvolává novorozeneckou žloutenku. Takže se jí dříve zbavíte, nebo alespoň bude mít lehký průběh.

A nelekejte se v prvních dnech po porodu, že nemáte dost mléka. Ono to přijde. Zatím si užívejte toho zázraku, který se narodil a krmte ho mlezivem, nejúžasnějším lékem a pokrmem pro novorozence.

Zase znovu se musím pozastavit nad dokonalostí systému, který pro nás vymyslela Matka Příroda, nebo kdo to vlastně byl... :-))